Ετικέτες

, , , , , , , ,

Robert-OwenΤον Robert Owen τον διέπνεαν οι ιδέες του σε κάθε δραστηριότητα της ύπαρξής του αλλά μεγάλη του επιδίωξη ήταν αυτές να διαπερνούν κάθε πτυχή της ζωής του κοινωνικού συνόλου. Πίστευε στο σημαντικό ρόλο που πρέπει να παίξει η παιδεία στη διαμόρφωση της κοινωνίας και διέκρινε τη καταλυτική της συμβολή στα δεινά που έχει ήδη υποστεί η ανθρωπότητα. Πάνω σε αυτή τη διαπίστωση αλλά και ελπίδα στήριζε τη πίστη του για μια αναίμακτη αλλαγή του καπιταλισμού προς μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, μια κοινωνία ανθρώπινη. Πίστευε πως ακόμα και οι κάτοχοι οικονομικής και πολιτικής εξουσίας μπορούν να συμβάλουν προς μια απελευθερωτική κατεύθυνση αρνούμενοι τα προνόμια τους και προσφέροντας τα στο κοινωνικό σύνολο. Δείχνοντας συνέπεια ως προς τις ιδέες του έδωσε το εργοστάσιο που κατείχε στους εργάτες που το δούλευαν, χρησιμοποίησε τα χρήματα του για να διαδώσει τις σοσιαλιστικές ιδέες και ίδρυσε δύο κοινότητες βασισμένες στα οράματα του για μια άλλη κοινωνία.   Το “New Lanark” στη Σκωτία και το “New Harmony” στην Ιντιάνα των ΗΠΑ ήταν τα χωριά στα οποία απέκτησαν μορφή οι ιδέες του. Παράλληλα ανέπτυξε συνεταιρισμούς, βοήθησε στην δημιουργία εργατικών συνδικάτων και σχολείων βασισμένων στην ελευθερία και ενάντια στην καταπίεση που ασκούσε συνήθως σε αυτά η Εκκλησία. Την επίθεση της δέχτηκε καθ’ολη τη διάρκεια της πολιτικής του δράσης, ειδικά στην Αγγλία όπου προωθούσε ανάμεσα στους εργαζόμενους τον αθεϊσμό και την γνώση απέναντι στο σκοταδισμό και τη προκατάληψη.

Ο Owen οραματίστηκε μια ορθολογική κοινωνία αποτελούμενη από πολλές μικρές owen1κοινότητες οργανωμένες ομοσπονδιακά και αυτόνομες διοικητικά. Πίστευε βέβαια πως αυτό θα προέκυπτε μέσα από τη συνεργασία των κοινωνικών τάξεων και όχι  από τη σύγκρουση τους. Δεν πίστευε παρόλα αυτά σε ένα ανθρώπινο καπιταλισμό, άλλωστε τον κατέκρινε και τον πολέμησε, αλλά στο ξεπέρασμα του μέσα από τη πλατιά συνειδητοποίηση και στη κατάκτηση μιας αταξικής σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Σαν τώρα τον Φλεβάρη του 1934 ο Robert Owen ίδρυσε το πρώτο συνδικάτο εργατών με σοσιαλιστικό χρώμα, το ”Μεγάλο Πανεθνικό Σύνδεσμο Επαγγελματιών”.

Advertisements