Ετικέτες

, ,

Σοκ και προβληματισμό στις διωκτικές Αρχές της Θεσσαλονίκης προκάλεσε αργά χθες το βράδυ η ταυτοποίηση των δύο πτωμάτων, ενός άντρα και μίας γυναίκας, που είχαν βρεθεί το περασμένο Σάββατο σε προχωρημένη σήψη σε αγροτική περιοχή του Λαγκαδά.

Οπως αποκαλύφθηκε, επρόκειτο για έναν 16χρονο πομακικής καταγωγής από την Ξάνθη και μια 15χρονη Βορειοηπειρώτισσα, παιδιά οικογενειών ρακοσυλλεκτών. Τα σπίτια των παιδιών βρίσκονται σε κοντινή απόσταση στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης και όπως προκύπτει από τις πρώτες καταθέσεις είχαν ερωτικό δεσμό. Η εξαφάνισή τους δηλώθηκε πριν από έναν μήνα και έκτοτε δεν είχε βρεθεί ίχνος τους.

Η ηθική της ελληνικής επαρχίας παραδοσιακά δεν μπορεί να ανεχτεί παρεκλίσεις από τους ασφυκτικούς της κανόνες εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Δεν έχει σημασία αν οι οικογένειες των θυμάτων δεν ήταν μέρος της συνηθισμένης ελληνικής οικογένειας όσον αφορά την καταγωγή τους και την κοινωνική τους τάξη. Αυτοί οι κανόνες διέπουν την ελληνική επαρχία, από το Βυζάντιο μέχρι και σήμερα. Η  χριστιανική ηθική είναι αυτή που έχει οπλίσει χιλιάδες θύτες εδώ και πολλές γενιές με θύματα όσους βρίσκονται συνήθως στην πιο αδύναμη θέση: γυναίκες, παιδιά και μετανάστες. Μπορεί οι ίδιοι οι θύτες είναι οι μεγαλύτεροι παραβάτες της δικής τους ηθικής αλλά το κάνουν κρυφά και με την υποκριτική κάλυψη των υπολοίπων. Μπορεί να είναι αυτοί που βιάζουν, ξυλοκοπούν και εκμεταλλεύονται αλλά είναι αυτοί που θα απονείμουν και τον νόμο σε αυτούς που θα ερωτευτούν σε ηλικία και φυλή που δεν πρέπει.         

Advertisements